September 1944

Home

Venlo, maandag 4 september 1944

Overal wordt in het geheim naar buitenlandse zenders geluisterd om de vorderingen van de geallieerden te vernemen; er wordt zelfs bericht dat de geallieerden reeds op Nederlands grondgebied zijn.
De berichtgevingen zorgen voor een paniekachtige stemming bij de N.S.B.-ers en Rijksduitsers in de stad.

Meer …

Nederland, maandag 4 september 1944

Rijkscommissaris Seyss-Inquart kondigt de ‘Uitzonderingstoestand’ af; hierdoor kan de Duitse weermacht maatregelen nemen zonder toestemming van het bezettings-bestuur. Generaalcommissaris Rauter kondigt een landelijk uitgaansverbod af. Vanaf vandaag is het sluitingsuur van winkels en horecagelegenheden vervroegd gesteld op 20.30 uur en iedereen mag na 21.30 uur niet meer buiten zijn zonder verstrekt geldig Ausweis. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert dat hij of zij wordt neergeschoten.

Meer

Limburg, maandag 4 september 1944

Burgemeester Zanders wordt geïnformeerd dat de stad rekening moet houden met de inkwartiering van zestienhonderd arbeidskrachten uit Duitsland, voor de aanleg van verdedigingswerken langs de grens.

Meer

Venlo, dinsdag 5 september 1944 (Dolle Dinsdag)

Gedurende de nacht en de gehele ochtend trekken nog steeds lange colonnes met duizenden Duitse militairen in rupsvrachtauto’s, pantserwagens en tanks door de gemeente.

Meer 

Venlo, dinsdag 5 september 1944 (Dolle Dinsdag)

Vanaf het zwaar gehavende vliegveld vertrekken ’s nachts en ’s ochtends de nachtjagers van de aldaar gestationeerde eerste afdeling van het eerste nachtjagerseskader van de Luftwaffe (I.NJG1) vanaf de enige bruikbaar gemaakte startbaan.

Meer 

Venlo, dinsdag 5 september 1944 (Dolle Dinsdag)

In de loop van de dag wordt een begin gemaakt door Duitse militairen met het onklaar maken van het vliegveld. Er worden verschillende ontploffingen gehoord en enorme stof- en rookwolken waar genomen.

Meer …

< Terug  

                                                                                                             Verder >