Mei 1940

Home

Nederland, vrijdagnacht 10 mei

Omstreeks middernacht overschrijden Duitse vliegtuigen het Nederlandse luchtruim; ze zetten koers naar het westen.

Blerick, vrijdagnacht 10 mei 1940

Omstreeks drie uur in de ochtend krijgen de inwoners aan de Maas opdracht om hun huizen te verlaten en te evacueren naar Maasbree.

Nederland, vrijdagochtend 10 mei 1940

Vlak voor zonopkomst, om vier uur in de ochtend, overschrijden Duitse militairen op verschillende plaatsen de Nederlandse grens.

Venlo, vrijdagochtend 10 mei 1940

Een gepantserde trein uit Kaldenkirchen met militairen probeert probeert om vier uur de spoorbrug over de Maas over te steken, maar komt niet verder dan het station.

Venlo, vrijdagochtend 10 mei 1940

Omdat de trein is gestrand op het station, probeert een Duits commando, vermomd in Nederlandse uniformen, om kwart over vier uur de Maasbrug  in handen te krijgen; de verantwoordelijke Nederlandse militaire commandant geeft opdracht om de verkeer- en spoorbrug op te blazen; de knal veroorzaakt door de explosies is tot ver in de omgeving te horen.

Venlo, vrijdagochtend 10 mei 1940

Direct het opblazen van de Maasbruggen proberen de bewoners van de binnenstad een veilig onderkomen te zoeken in een van de aangelegde schuilkelders; zij worden daarbij gehinderd door aanstormende Duitse militaire eenheden, die zich naar de oever van de Maas begeven.

Midden-en Noord-Limburg, vrijdagochtend 10 mei 1940

Na het mislukken van de verovering van de Maasbruggen in Venlo en Roermond raken Duitse en Nederlandse militairen aan de oevers van de Maas in heftige vuurgevechten.

Terug                                                     

                                                          Verder >