December 1944

Home

Venlo en Blerick, begin december 1944

Door de vele regenval van de laatste dagen is het waterpeil van de Maas flink gestegen en treedt de rivier hier en daar buiten zijn oevers; veel  kelders van huizen langs de oever van de rivier, die als schuilgelegenheid worden gebruikt bij granaatbeschietingen, komen onder water te staan.

Venlo, begin december 1944

Omdat het Sint-Josephziekenhuis overvol is geraakt vanwege de de vele gewonden door granaatscherven, wordt het klooster Mariënthal in ’t Ven ingericht als noodziekenhuis; vanwege het luchtgevaar verblijven de bedlegerige patiënten in de kelders van beide ziekenhuizen.

Marienthal

Venlo, begin december 1944

In de tuin achter het Sint-JosephZiekenhuis aan de Hogeweg wordt een noodkerkhof aangelegd, aangezien het door het oorlogsgeweld te gevaarlijk wordt om de overledenen naar de algemene begraafplaats aan de Tegelseweg te vervoeren.

Blerick, vrijdag 1 december 1944

De evacuatie van inwoners van Blerick naar Venlo wordt voorlopig uitgesteld vanwege het verzet van de bevolking en de te geringe mankracht die een geslaagde razzia van Duitse zijde mogelijk maakt

Blerick, vrijdag 1 december 1944

Door de voortdurende beschietingen van de Duitse stellingen komen de 15-jarige Annie Lemmen en de 49-jarige Jan Theunissen om het leven door het oorlogsgeweld.

< Terug                                            

                                                                      Verder >