Augustus 1940

Home

Venlo, dinsdag 6 augustus 1940

Omdat de tijdelijke distributieregeling van textielgoederen is omgezet in een definitieve regeling, wordt door de distributiedienst aan de Goltziusstraat een begin gemaakt met het uitreiken van textielkaarten; de nieuwe regeling is gebaseerd op een puntenstelsel waarbij mannen, vrouwen en kinderen elk een ander soort kaart krijgen.

Venlo, donderdag 8 augustus 1940

Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het districtsbestuur van het Nationaal Front in Limburg wordt een afdeling Venlo opgericht: een dertigtal personen geeft te kennen hiervan lid te willen worden.

Groot-Brittannië, dinsdag 13 augustus 1940

De Duitse Luftwaffe start een nieuw offensief tegen Engeland en voert deze dag zo’n 1500 aanvalsvluchten uit in het Britse luchtruim; deze dag zal de geschiedenis ingaan als Adlertag.

Meer

Nederland, maandag 19 augustus 1940

Om het hamsteren van kaas door de bevolking tegen te gaan, waardoor de prijzen sterk zijn gestegen, is er zondag een voorlopig vervoers- en afleveringsverbod ingesteld voor de kaasproducenten en –handelaren; kaasleveranciers mogen vanaf vandaag niet meer dan één pond kaas per keer aan hun klanten leveren.

Nederland, zaterdag 31 augustus 1940 (Koninginnedag)

Vanwege de geuite dreiging van Duitse zijde dat er door de Nederlandse en Duitse politie krachtig zal worden opgetreden bij tekenen van sympathie voor het Koningshuis van Oranje, vinden er op de verjaardag van koningin Wilhelmina nergens festiviteiten plaats; ook is op last van de bezetter deze gebruikelijke vrije dag voor scholieren en werknemers van bedrijven afgeschaft.

Nederland, zaterdag 31 augustus 1940 (Koninginnedag)

Alle soorten zeepproducten zijn met ingang van vandaag uitsluitend verkrijgbaar tegen inlevering van distributiebonnen; per vier weken kan een gezin per persoon kiezen uit 150 gram toiletzeep, 120 gram huishoudzeep, 250 gram wasmiddel, 200 gram vloeibare zeep of een combinatie van deze producten.

Terug                                                                       

                                        Verder >