De Duitse Inval

Home

1940-05-10Op 10 mei 1940 om 4 uur ’s ochtends vielen de Duitse legers Nederland binnen om hun ¬†strijd tegen Engeland en Frankrijk te beslechten. Ook in Limburg kwamen ze over de grens. Om de Duitse opmars te vertragen bliezen Nederlandse militairen in Blerick de Maasbruggen op.

 

1940-05-10a

Op deze kaart staat het verloop van de strijd op 10 mei 1940 in de omgeving van Venlo en Blerick.

 

Kazemat (11) Gedurende de gehele dag werd vanuit Venlo door de Duitsers hevig geschoten op de Nederlandse verdediging in Blerick.

 

1940-05-10

In Venlo hingen de De Duitsers hun eerste bekendmakingen aan de bevolking op.
Iedereen, die een wapen had, moest die komen inleveren. Verder werd gewaarschuwd om geen verzet te plegen. Er mochten geen auto’s meer rijden en autobezitters moesten hun auto laten registreren bij de Ortskommandantur op het stadhuis.

 

Gesneuvelde Duitse SoldatenBij de gevechten in Blerick en Venlo kwamen slechts twee Nederlandse militairen en enige tientallen Duitse militairen om het leven.
De Duitse en Nederlandse militairen werden tijdelijk begraven in diverse tuinen in Venlo en Blerick, totdat zij naar een betere begraafplaats konden worden gebracht.
De gevangen genomen Nederlandse militairen werden per trein naar Duitsland gebracht en zouden pas begin juni 1940 naar huis mogen terugkeren.

 

Dit dossier wordt t.z.t verder uitgewerkt.