W. Schmidt

Wilhelm Schmidt werd geboren op 23 december 1898 te Eisbergen (Westfalen). In 1930 was hij lid geworden van de N.S.D.A.P. en in de dertiger jaren bekleedde hij in München de functie van Kreisleiter van de partij.
Op 26 juli 1940 werd hij op voorspraak van zijn broer Fritz Schmidt door rijkscommissaris Seyss-Inquart benoemd tot zijn gevolmachtigde voor de provincie Limburg (Beauftragte des Reichskommissar für die Provinz Limburg). Hij volgde Alfred Weber op, die daarvoor heel kort, zowel Beauftragte voor de provincie Limburg als Noord-Brabant was.
In november 1940 vestigde Schmidt zijn kantoren in een pand op de Sint-Lambertuslaan in Maastricht. Dat pand zou vanwege het uiterlijk als spoedig bij de bevolking bekend staan als het ‘Witte Huis’.
Omstreeks 7 september 1944, een week voor de bevrijding van Maastricht, week hij uit naar Venlo, alwaar hij zich met zijn staf vestigde in het N.S.B.-Kringhuis aan de Kaldenkerkerweg.
Na september 1944, toen bleek dat zijn rol was uitgespeeld,  vertrok hij uit Venlo, vermoedelijk naar Duitsland.
Op 12 april 1945 werd hij uiteindelijk in zijn verblijfplaats in Bückeburg (Westfalen)  gearresteerd.

Schmidt

Seyss-Inquart met zijn gevolmachtigde voor Limburg Schmidt

 

Geraadpleegd: 
– Paul Bronzwaer, Maastricht en Luik bezet; een comparatief onderzoek naar vijf aspecten van de Duitse bezetting van Maastricht en Luik tijdens de Tweede Wereldoorlog (Hilversum, 2010), p. 100-101.
– Dagboek Kokke (op 26 september 1944 wordt Schmidt hierin voor het laatste genoemd) .