Holthuys

HOLTHUYS was in september 1944 als Fachberater verbonden aan het Gewestelijk Arbeidsbureau in Venlo. Onder hem ressorteerde in die tijd de Arbeitskontrolldienst (A.K.D.) in Venlo, dat geleid werd door opperwachtmeester Berendsen.   
Verder gegevens over de persoon Holthuys vóór 4 september 1944 ontbreken op dit moment (nog).

In de loop van het het jaar 1942 werd  bij elk gewestelijke arbeidsbureau een toezichthouder aangesteld, om te beoordelen, welke werknemers in de bedrijven ‘overbodig’ waren en geschikt waren om in Duitsland ingezet te worden ten behoeve van de Arbeitseinsatz.
Deze ‘deskundig adviseur’ was meestal een Duitser, die lid was van de NSDAP en werd aangeduid met de benaming Fachberater of Fachwerber.
De oudst bekende vermelding van een Fachwerber verbonden aan het Gewestelijk Arbeidsbureau in Venlo stamt uit een telegram verzonden op 12 januari 1943 om te voorkomen dat personeelsleden van de Nieuwe Venlosche Courant in Duitsland te werk gesteld zouden worden.
In dit telegram wordt echter niet de naam van de Fachwerber genoemd, dus is het niet zeker of Holthuys toen al in dienst was.

Wanneer Holhuys precies uit Venlo is vertrokken is niet bekend. In elk geval vóór eind november 1944. Toen was hij werkzaam bij het Arbeitsamt in Lobberich.

Geraadpleegd:
Dagboek Kokke, sep-nov 1944
R. Kok en E. Somers, De arbeidsinzet in Nederland en de Tweede Oorlog, deel 2, p. 367