Deutsches Haus

Het zogenaamde Deutsches Haus was in de meeste grote plaatsen het gebouw waar Rijksduitsers uit de omgeving, met name leden van de plaatselijke Ortsgruppe van de NSDAP, bijeen kwamen voor tal van activiteiten, soms gezamenlijk met leden van de NSB van de kring Venlo.

 

Deutsches Haus

In Venlo was het partijbureau van de Ortsgruppe Venlo gevestigd in een pand gelegen op de hoek van de Monseigneur Boermanssstraat  en de Wilhelminastraat. Deze laatst genoemde straat was tijdens de oorlogsperiode omgedoopt tot de Egmondstraat. Naast het Deutsches Haus lag de Ortskommandantur.

Vanaf 8 september 1944 vestigde zich in het Deutsches Haus leden van de NSDAP afkomstig uit Duitsland, die onder meer belast waren door Gauleiter Florian van Düsseldorf met het toezicht op de aanleg van verdedigingswerken in Blerick en tussen Venlo en Roermond op de oostelijke oever van de Maas. 
Vermoedelijk vanwege ruimtegebrek vorderde dit gevolmachtigde Duitse bestuur in de stad, dat ondertussen in de volksmond ‘het Deutsches Haus‘ werd genoemd, begin oktober 1944 twee naast elkaar gelegen panden in het Villapark.

 

Deutsche Haus (2)

 

Omstreeks 20 november 1944 verlieten de meeste Duitse instanties de stad vanwege de nadering van de geallieerde legers. Een kleine groep NSDAP-ers bleef echter nog aanwezig in Venlo en vestigde zich, vermoedelijk uit veiligheidsoverwegingen, in een gevorderde villa op de Hertog Reinoudsingel.

 

Geraadpleegd:
– Dagboek Kokke, 1944(sep-nov)
– Beeldbank Gemeentearchief Venlo, identifiers 5114.2 en 1697.2