De mobilisatie

Home

1939-09-01b

Op 10 april 1939 werd de mobilisatie van de grenstroepen afgekondigd. De opgeroepen dienstplichtigen arriveren hier op het station in Venlo en moesten gaan helpen om de Nederlandse grens beter te bewaken.

 

Inval in Polen

Duitse soldaten vielen eind augustus 1939 Polen binnen om het te veroveren. De maat was nu vol voor der regeringen van Engeland en Frankrijk en ze verklaarden Duitsland de oorlog. De Tweede Wereldoorlog is dan een feit.
De Nederlandse regering wilde nog steeds neutraal blijven in het conflict, maar kondigde wel een volledige mobilisatie af. Dat betekende dat nu alle weerbare mannen in Nederland zich direct naar hun kazernes moesten begeven om het Nederlandse leger te versterken.

 

1939-01-09b

Dit betekende nog meer Nederlandse militairen in Venlo en Blerick.
Omdat de kazerne te klein was om alle militairen te huisvesten werden een aantal ingekwartierd in zalen van horecagelegenheden en bij de burgers in Venlo en Blerick.

 

1939-11-09a

 Op 9 november 1939 wordt bij de grensovergang naar Herungen twee Britse geheime agenten door Duitsers ontvoerd. Een te hulp geschoten Nederlandse marechaussee werd dodelijk gewond.
Hitler zou later deze gebeurtenis gebruiken om te beweren dat Nederland niet neutraal was tijdens de uitgebroken oorlog met Frankrijk en Engeland.
Volgens hem was gebleken dat Nederland de Engelsen hielp in hun strijd tegen Duitsland.

 

1940-01-01

 

Dit dossier wordt t.z.t verder uitgewerkt.